Wykonanie

" Dzika strona jedzenia " Jo Robinson* to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie
owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura".Z książki dowiemy się, jak czerpać zdrowe składniki z
owoców i warzyw, jak zachować lub zwiększyć ich wartość żywieniową i uchronić się od wielu chorób cywilizacyjnych. Dzięki niej możemy poznać zdrowsze odmiany roślin, nauczyć się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów."Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian
ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu
razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień?Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w
cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność."Każdy z rozdziałów książki poświęcony został innemu rodzajowi
warzyw i owoców, szczegółowo przedstawiając dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.


Książka zawiera wiele wskazówek i ciekawostek. Czy wiecie, np. że:


-
maliny zawierają więcej błonnika niż
otręby zbóż- antybakteryjne właściwości
czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem-
marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju
raka, niż
marchew gotowa w kawałkach;- liście
buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń
buraka;- im mniejszy
pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera;O tych i wielu innych ciekawostkach możecie dowiedzieć się czytając tę lekturę.Dzięki zapoznaniu się z zawartą w niej wiedzą, możemy uzupełnić
braki dotyczące zdrowszych odmian roślin, nauczyć się wybierać w sklepie te gatunki, które zawierają więcej składników odżywczych, a także dowiedzieć się w jaki sposób oraz jak długo je przechowywać.Spis treści:


*Jo Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o tematyce zdrowotnej, których sprzedano ponad 2 miliony egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na naturalnych pastwiskach.Wydawnictwo: IlluminatioOkładka: Miękka ze skrzydełkamiFormat:16,5x24 cmLiczba stron: 360Cena: 39 , 90 złDziękuję Wydawnictwu Illuminatio za przekazany do recenzji egzemplarz książki.