ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej

Bezglutenowy chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Chleb, który powstał, jako tańszy zamiennik chleba życia z samych ziaren lub lekko zmieniona wersja chleba gryczanego . Chleb jest bezglutenowy, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz dodać tradycyjny zakwas i dowolną mąkę.
Składniki na 2 małe keksówki:
4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (po skiełkowaniu)
100 g mąki amarantusowej
100 g mąki kukurydzianej
2 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki psyllium (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
duża garść dowolnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, dynia)
5 łyżek zakwasu gryczanego
1 łyżka oleju
woda (ok. 1/2-3/4 szklanki)
Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez noc. Rano odlej wodę i kiełkuj przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
Skiełkowaną grykę przepłucz na sicie .
Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj (wodę dolewaj s topniowo). Masa będzie trochę klejąca, powinna się łączyć pod naciskiem ręki lub łopatki.
Masę przełóż do silikonowych keksówek i wyrównaj wierzch, mocno dociskając łopatką.
Piecz ok. 50 minut w 190'C.
W połowie pieczenia możesz przykryć folią aluminiową wierzch chleba, aby nie był za bardzo spalony.
Chleb wyjmij z foremki dopiero po wystudzeniu i przechowuj w lodówce.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/03/chleb-ze-skiekowanej-kaszy-gryczanej.html