Wykonanie
Chleb, który powstał, jako tańszy zamiennik
chleba życia z samych ziaren lub lekko zmieniona wersja
chleba gryczanego .
Chleb jest bezglutenowy, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz dodać tradycyjny zakwas i dowolną
mąkę.Składniki na 2 małe keksówki:4 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej (po skiełkowaniu)100 g
mąki amarantusowej100 g
mąki kukurydzianej2 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru3 łyżki
siemienia lnianego mielonego2 łyżki psyllium (można pominąć i dodać więcej
siemienia lnianego)duża garść dowolnych ziaren (np.
słonecznik,
czarnuszka,
dynia)5 łyżek zakwasu gryczanego1 łyżka
olejuwoda (ok. 1/2-3/4 szklanki)
Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez noc. Rano odlej
wodę i kiełkuj przez 2 - 3 dni (przepłukując 2
razy dziennie).Skiełkowaną grykę przepłucz na sicie .Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj (
wodę dolewaj s topniowo). Masa będzie trochę klejąca, powinna się łączyć pod naciskiem ręki lub
łopatki.Masę przełóż do silikonowych keksówek i wyrównaj wierzch, mocno dociskając
łopatką.Piecz ok. 50 minut w 190'C.W połowie pieczenia możesz przykryć folią aluminiową wierzch
chleba, aby nie był za bardzo spalony.
Chleb wyjmij z foremki dopiero po wystudzeniu i przechowuj w lodówce.