Wykonanie
Jakiś czas temu zostałam zapro szona na w arsztaty kulinarne z Alpro . Produkty tej firmy znam dobrze (ze względu na nietolerancję na
mleko krowie), dlatego też chętnie zdecydowałam się na wzięcie w nich udziału. W arsztaty odbyły się w Warszawie w Smart Art Studio.Na samym początku kucharz Robert Harna pokazał nam kilka ciekawych kulinarnych trików, które ułatwiają i przyspieszają pracę w kuchni (pokazał m.in. jak szybko obrać cała główkę
czosnku, jak pokroić szybko i sprawnie
cebulę, jak pokroić drobno
czosnek na mus, itp.). Przez cały czas
trwania warsztatów nadzorował wszystkie zespoły i służył pomocą, a w międzyczasie dziel ił się z nami kolejnymi przydatnymi wskazówkami.
Następnie zapoznaliśmy się z listą potraw, która miała być przygotowana i podzieliliśmy się na zespoły, w których każdy przygotowywał coś innego.Od dawna miałam w planach zrobić nietypowy sernik z
tofu, dlatego wybrałam stanowisko, przy którym miały być przygotow an e desery .
Razem z Martą, przygotowałyśmy:-
czekoladowy sernik z
tofu na
ciasteczkowym spodzie z polewą z
soku pomarańczowego z
granatem- panna cottę z
mleka migdałow e go i ryżow ego z
musem owocowym.
Pozostałe zespoły przygotowały:- żurek z
grzybami na zakwasie z
mleka ow sianego- raviolli z
krewetkami i
ricottą z sosem
migdałowym i
parmezanem-
łoso sia marynowanego w
mleku kokosowym- c
ielęcin ę z sosem
migdałowo-
orzechowym z
whiskyNa jprzyjemniejsza część warsztatów to degustacja ;). Zasiedliśmy do stołu i próbowa liśmy kolejno wszystkich przy gotowanych na posił kó w. Osobiście najbardziej smakował mi tofurnik i żurek na zakwasie owsianym, ravioli nie próbowałam, ale wszyscy chwalili. P rzyrządzone m
ięsa były smaczne, ale jak dla mnie, za bardzo delikatnie (brakowało odrobiny pikantności).Na koniec zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie, a n a pożegnanie o trzymaliśmy kilka produkt ów Alpro oraz zielone miseczki.Dziękuję firmie Alpro za zaproszenie na warsztaty. Pogłębiły one moją wiedzę kulinarną,dzięki kucharzowi Robertowi, który z taką pasją opowiadał o gotowaniu i kulinarnych trikach. P oznałam nowe przepisy i smaki .Dodatkowo zapoznałam kilka koleżanek blogerek i bardzo miło spędziłam czas.Warto było przyjechać i mam nadzieję, że
będę miała możliwość wziąć udział w kolejnych warsztatach z Alpro :).