ßßß Cookit - przepis na Warsztaty kulinarne z Alpro

Warsztaty kulinarne z Alpro

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zostałam zapro szona na w arsztaty kulinarne z Alpro . Produkty tej firmy znam dobrze (ze względu na nietolerancję na mleko krowie), dlatego też chętnie zdecydowałam się na wzięcie w nich udziału. W arsztaty odbyły się w Warszawie w Smart Art Studio.
Na samym początku kucharz Robert Harna pokazał nam kilka ciekawych kulinarnych trików, które ułatwiają i przyspieszają pracę w kuchni (pokazał m.in. jak szybko obrać cała główkę czosnku, jak pokroić szybko i sprawnie cebulę, jak pokroić drobno czosnek na mus, itp.). Przez cały czas trwania warsztatów nadzorował wszystkie zespoły i służył pomocą, a w międzyczasie dziel ił się z nami kolejnymi przydatnymi wskazówkami.
Następnie zapoznaliśmy się z listą potraw, która miała być przygotowana i podzieliliśmy się na zespoły, w których każdy przygotowywał coś innego.
Od dawna miałam w planach zrobić nietypowy sernik z tofu, dlatego wybrałam stanowisko, przy którym miały być przygotow an e desery .
Razem z Martą, przygotowałyśmy:
- czekoladowy sernik z tofu na ciasteczkowym spodzie z polewą z soku pomarańczowego z granatem
- panna cottę z mleka migdałow e go i ryżow ego z musem owocowym.
Pozostałe zespoły przygotowały:
- żurek z grzybami na zakwasie z mleka ow sianego
- raviolli z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym i parmezanem
- łoso sia marynowanego w mleku kokosowym
- c ielęcin ę z sosem migdałowo-orzechowym z whisky
Na jprzyjemniejsza część warsztatów to degustacja ;). Zasiedliśmy do stołu i próbowa liśmy kolejno wszystkich przy gotowanych na posił kó w. Osobiście najbardziej smakował mi tofurnik i żurek na zakwasie owsianym, ravioli nie próbowałam, ale wszyscy chwalili. P rzyrządzone m ięsa były smaczne, ale jak dla mnie, za bardzo delikatnie (brakowało odrobiny pikantności).
Na koniec zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie, a n a pożegnanie o trzymaliśmy kilka produkt ów Alpro oraz zielone miseczki.
Dziękuję firmie Alpro za zaproszenie na warsztaty. Pogłębiły one moją wiedzę kulinarną,dzięki kucharzowi Robertowi, który z taką pasją opowiadał o gotowaniu i kulinarnych trikach. P oznałam nowe przepisy i smaki .
Dodatkowo zapoznałam kilka koleżanek blogerek i bardzo miło spędziłam czas.
Warto było przyjechać i mam nadzieję, że będę miała możliwość wziąć udział w kolejnych warsztatach z Alpro :).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/12/warsztaty-kulinarne-z-alpro.html