ßßß Cookit - przepis na Pesto szpinakowe ze słonecznikiem

Pesto szpinakowe ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Szybkie i zdrowe danie obiadowe. Ostatnie pesto ze szpinaku i pietruszki tak mi zasmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie, ale lekko zmodyfikować. W smaku wyszło równie dobre. Polecam.
2-3 duże garści świeżego szpinaku
3/4 szklanki ziaren słonecznika (np. Kresto)
5 łyżek oleju
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
trochę czarnego mielonego pieprzu
1-2 łyżki wody
opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu (ja nie dodałam)
dodatkowo: makaron (najlepiej razowy al'dente lub kukurydziany)
Słonecznik namoczyć przez pół godziny w wodzie.
Szpinak umyć.
Odcedzony słonecznik i szpinak włożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Makaron ugotować.
Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu jego smak nieco złagodnieje.
Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/pesto-szpinakowe-ze-sonecznikiem.html