Wykonanie

Szybkie i zdrowe danie obiadowe. Ostatnie pesto ze
szpinaku i
pietruszki tak mi zasmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie, ale lekko zmodyfikować. W smaku wyszło równie dobre. Polecam.2-3 duże garści
świeżego szpinaku3/4 szklanki
ziaren słonecznika (np. Kresto)5 łyżek
oleju2-3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
solitrochę czarnego mielonego
pieprzu1-2 łyżki
wodyopcjonalnie 4 łyżki tartego
parmezanu (ja nie dodałam)dodatkowo:
makaron (najlepiej
razowy al'dente lub kukurydziany)
Słonecznik namoczyć przez pół godziny w wodzie.
Szpinak umyć.Odcedzony
słonecznik i
szpinak włożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Makaron ugotować.Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do
makaronu jego smak nieco złagodnieje.Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.