ßßß Cookit - przepis na Pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie

Pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedł sprężysty i wilgotny. Na pewno jest z nim więcej pracy niż z chlebem drożdżowym z automatu, ale warto go upiec. O wiele lepszy w smaku niż chleby za zakwasie kupione w sklepie czy piekarni.
Zakwas wraz z przepisem otrzymałam od mojej dobrej koleżanki (dziękuję A. :) ).
Składniki na 2 długie keksówki (40 cm):
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
1,5 litra letniej wody
5 łyżeczek soli
2 łyżeczki cukru
6-7 łyżek zakwasu (np. żytniego)
1 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrąb
Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem ziaren, płatków i otrąb) wyrobić. Ciasto zostawić na dwie godziny.
Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.
Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami (u mnie czarnuszka).
Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html