Składniki:*na ciasto:- 3 jajka- 1 szklanka cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 szklanki mąki pszennej- 3/4 szklanki śmietany 18%- 1 duże jabłko*na kruszonkę:- 2 łyżki masła- 5 łyżek mąki pszennej- 3 łyżki cukru*dodatkowo:- konfitury- bita śmietanaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jabłka, wkładamy do miski i dokładnie mieszamy widelcem (wyrabiamy ok. 10 min.).2. Średnią blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki jabłka. Wierzch posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i wyrabiamy, by była sypka).3. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą np. malinową i bitą śmietaną.