Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 3 szklanki
mąki pszennej- 5
żółtek- 3/4 szklanki
cukru- 2 łyżeczki proszku dopieczenia- 250g
margaryny*na masę
serową-750g
białego sera mielonego (najlepiej w kostkach)- 1/2 szklanki
cukru- 1
jajko- 1 op.
cukru waniliowego- 1
budyń śmietankowy*na
bezę- 5
białek- 1 szklanka
cukru*dodatkowo- 1,5 szklanki
owoców np.
porzeczekSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładko. 3/4 ciasta wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, pozostałe wkładamy do zamrażalki.2.
Ser dokładnie mieszamy z
budyniem,
jajkiem,
cukrami, następnie wykładamy na spód ciasta.3. Na masę
serową kładziemy umyte i osuszone
porzeczki.4.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier, dalej ubijamy, aż powstanie gęsta masa.
Białka wykładamy na
owoce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i skubiemy małe kawałki ciasta, które rzucamy na piankę.5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach, aż powstanie złocista
beza. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.