Wykonanie
Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 250g
jogurtu greckiego- 1/2 szklanki
cukru- 2
jajka- 1/2 szklanki
oleju- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 2 duże
banany- 150ml
likieru czekoladowegoSposób przygotowania:1.
Banany kroimy w grube plasterki, mieszamy z
likierem, odstawiamy na bok.2.
Jogurt miksujemy z
olejem i
jajkami, następnie wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cukrem, dalej miksujemy, aż powstanie gładka masa.3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy kawałki
bananów i polewamy pozostałym po wyciągnięciu
bananów likierem.4. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).