Muffinki z bananami i czekoladą przygotowuję najczęściej według kultowego przepisu Nigelli Lawson. Babeczki pięknie rosną, są przepyszne, wilgotne, miękkie i nie przesłodzone. Składniki na 12 muffinek: 3 bardzo dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 250 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mlecznej lub białej czekolady Rozgniatamy banany na gładki mus i odstawiamy. Do miski wlewamy olej i ubijamy z jajkami na gładką masę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie dodajemy bananowe puree i wszystko razem miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczki czekoladę i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.