Wykonanie
Składniki:- 2 łyżeczki
suszonych drożdży- 400g
mąki pszennej- 3 łyżki
masła- 1 łyżeczka
cukru- 5 łyżek
masła orzechowego- 4 łyżki powideł- 1/2 łyżeczki
soli- 200-250 ml letniej
wody- garść
orzechów ziemnychSposób przygotowania:1.
Mąkę mieszamy z
drożdżami,
cukrem i
solą.
Masło topimy i studzimy.2. Do suchych składników dodajemy na zmianę
masło i
wodę, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i odchodzić od ręki. Następnie ciasto oprószamy
mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i cienko wałkujemy, później smarujemy powidłami,
masłem orzechowym, posypujemy
orzechami. Ciasto kroimy na dwa prostokąty, następnie każdy na mniejsze prostąkąty. Każdy kawałek składamy na pół. Formę (prostokątną lub małą tortownicę) smarujemy
masłem, wkładamy złożone kawałki, jeden obok drugiego i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia.4. Chlebek pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Gotowy studzimy, można posypać
cukrem pudrem.