Wykonanie
Składniki:- 250g ulubionego
makaronu- 250g
świeżego łososia- 250g
mrożonego szpinaku- 2 ząbki
czosnku- 2 garści pokruszonego
sera cheddar- 100ml
śmietany 18%- 1 łyżka
masła-
papryka w proszku-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go
solą,
pieprzem i
słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.2.
Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar
wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek
czosnku, wlewamy
śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.3.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.4. Naczynie do zapiekania smarujemy
masłem, wsypujemy ugotowany
makaron, następnie wykładamy
szpinak,
łososia, posypujemy
serem i plasterkami pozostałego
czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.Inspiracja: zgotowani