Wykonanie
Składniki:- 8 mrożonych filetów z
soli- 1/2 szklanki listków świeżej
bazylii- 2 łyżki
masła- sok wyciśnięty z 2
pomarańczy- 4 łyżki
białego wina- 4 łyżki
serka mascarpone- 1 mała
cebula-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Rybę odmrażamy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, każdy filet kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Każdą roladkę zawijamy w taki sposób, że na jednym filecie układamy kilka listków
bazylii, zawijamy a następnie owijamy drugim filetem i przekłuwamy wykałaczkami (jedna roladka składa się z dwóch połówek fileta).2. Na
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę, zalewamy
sokiem pomarańczowym i
winem, chwilę gotujemy, później przecieramy przez sitko. Do sosu dodajemy
serek, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Do
pomarańczowego sosu wkładamy
rybne roladki i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min., do momentu aż
ryba nie będzie surowa. Podajemy z
ryżem.Inspiracja: kwestiasmaku