Wykonanie
Składniki:*na
pudding- 500ml
mleka- 200 ml
soku pomarańczowego- 200g
ryżu do risotto- 1 łyżka
masła- 100ml słodkiej
śmietany- kawałek kory
cynamonu-
cukier*na sos- 3
gruszki- 3 łyżki
cukru- 1/3 szklanki
soku pomarańczowe- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 3 łyżeczki
masłaSposób przygotowania:1. W garnku na łyżce
masła podsmażamy
ryż, następnie dodajemy korę
cynamonu, wlewamy sok i chwilę gotujemy. Stopniowo dolewamy gorące
mleko, często mieszając, by nie przypalić, wsypujemy
cukier według uznania, ja dodałam ok. 1 łyżki. Gdy
ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.2.
Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na
maślę, następnie dodajemy
cukier i lekko je karmelizujemy. Później wlewamy sok, przyprawiamy
cynamonem i smażymy aż
gruszki będą miękkie, ale nie rozpadały się, a płyn nieco zredukuje.3. Do ugotowanego
ryżu dodajemy
śmietanę, mieszamy i chwilę podgrzewamy, gotowy wykładamy na talerz i polewamy sosem
gruszkowo-
pomarańczowym.