ßßß Cookit - przepis na Ryżowy pudding z nutą pomarańczy

Ryżowy pudding z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na pudding
- 500ml mleka
- 200 ml soku pomarańczowego
- 200g ryżu do risotto
- 1 łyżka masła
- 100ml słodkiej śmietany
- kawałek kory cynamonu
- cukier
*na sos
- 3 gruszki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki soku pomarańczowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
1. W garnku na łyżce masła podsmażamy ryż, następnie dodajemy korę cynamonu, wlewamy sok i chwilę gotujemy. Stopniowo dolewamy gorące mleko, często mieszając, by nie przypalić, wsypujemy cukier według uznania, ja dodałam ok. 1 łyżki. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
2. Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maślę, następnie dodajemy cukier i lekko je karmelizujemy. Później wlewamy sok, przyprawiamy cynamonem i smażymy aż gruszki będą miękkie, ale nie rozpadały się, a płyn nieco zredukuje.
3. Do ugotowanego ryżu dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę podgrzewamy, gotowy wykładamy na talerz i polewamy sosem gruszkowo-pomarańczowym.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/11/ryzowy-pudding-z-nuta-pomaranczy.html