Wykonanie
Składniki:- ok. 500g
pieczarek- 350g
gotowanej szynki- 7
jajek- 1
cebula- 1
brokuł- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprz-
majonezSposób przygotowania:1.
Pieczarki obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wraz z posiekaną
cebulą podsmażamy na
maśle do momentu odparowania całego płynu, przyprawiamy
solą i
pieprzem, studzimy.2.
Brokuł gotujemy kilka minut, odcinamy twardsze części, drobno kroimy. Gdy ostygnie mieszamy z taką ilością
majonezu, aby otrzymać zwartą masę, przyprawiamy do smaku.3.
Jajka gotujemy na twardo. Gotowe rozdzielamy na
białko i
żółtko.
Żółtka drobno kroimy, mieszamy z niewielką ilością
majonezu, tak samo postępujemy z
białkami.4.
Szynkę kroimy w kostkę.5. W misce układamy warstwy sałatki, zaczynając od masy z
żółtek, następnie
brokuł,
szynka,
białka, na samym końcu
pieczarki. Chłodzimy w lodówce.Inspiracja: gotowaniecieszy