Wykonanie
Biorąc się za tą
sałatkę nie byłem pewny jak to się skończy, a że połączenie tych kilku składników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra.Składniki :1
brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g
pieczarekpół szklanki
kaszy pęczak1 średnia
cebula4
jajka1 łyżka
majonezu50-70 ml
wina białego półwytrawnegołyżka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie :Z
brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany
brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej
wody a gdy jest już al'dente cedzę go przelewając zimną
wodą aby nie stracił koloru.Pęczak płuczę pod bieżącą
wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej
wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną
wodą.
Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na
maśle,
pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się
cebuli wlewam
wino, mieszam, dodaję
pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy
wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam
pieczarki do misy z
brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam
żółtka i tylko
białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę
majonezu,
sól,
pieprz i mieszam dokładnie.
Żółtkami dekoruję.
Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light'owa i bardzo smaczna.