Wykonanie
Sałatkę widziałam i u Kasi i u Ani . Postanowiłam, że zagości na moim świątecznym
stole. Wygląda pięknie - mimo tego, iż u mnie została zrobiona i podana w misce - nie jak u koleżanek tylko w obręczy i obręcz została ściągnięta.Przypomina przekrój ziemi... ziemia, piach, kamyki, trawa i... słońce ;) W smaku - dobra, ale... nic nie urywa :) Jednak jej wygląd - moim zdaniem - rekompensuje brak oryginalnego smaku :)Potrzebujemy (2 miseczki):-
brokuł,- 400g
pieczarek,- 400g
szynki,- 8
jajek,- 1 duża
cebula,- pęczek
szczypiorku,-
majonez,-
sól,-
pieprz,- łyżka
masła.
Jajka ugotować i wystudzić.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego. Odcedzić i wystudzić.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię razem z łyżką
masła i dusić do czasu, aż odparuje
woda. Wystudzić.Kiedy wszystko będzie w temperaturze pokojowej
pieczarki układamy na dnie misek, w których podamy
sałatkę.
Brokuły drobno pokroić i w misce (innej, niż ta, w której składamy
sałatkę) wymieszać z łyżką
majonezu. Doprawić
pieprzem. Odłożyć.
Jajka obrać. Przekroić na pół i osobno wyciągnąć
żółtka.
Żółtka zetrzeć na drobno na tarce i odstawić.
Białka zetrzeć na drobno na tarce. Do
białek dodać niepełną łyżkę
majonezu i doprawić
solą i
pieprzem. Wyłożyć na masę z
pieczarek, następnie ułożyć
brokuły. Do
żółtek dodać większą ilość
majonezu (łyżka - półtorej),
sól i
pieprz. wymieszać. Wyłożyć na
brokuły. Dobra rada - jeśli w kubku przygotujecie sobie gorącą (wrzącą)
wodę i będziecie zanurzać w niej nóż łatwiej uda się Wam rozsmarować
żółtka na całej powierzchni :)
Szczypiorek posiekać i posypać wierzch sałatki.