ßßß
Mokre, czekoladowe i ciężkie...czyli klasyczne brownies, ale czy to co widzicie na zdjęciu to rzeczywiście...
???Oczywiście, że tak, ale w kształcie babeczek. Jest to świetny sposób na "odświeżenie" ciasta, które straciło już swoje zainteresowanie. Wystarczy użyć foremki w zabawnym kształcie i powycinać z ciasta np. babeczki*, a później udekorować. Któż nie miałby ochoty na taką słodkie ciasteczko?Jeżeli macie dużo foremek, to możecie upiec brownies bezpośrednio w nich, wcześniej smarując i wysypując bułką tartą wewnętrzną część wykrawaczek. Brownies idealnie się do tego nadaje, ponieważ nie wyrasta.* użyłam wykrawaczki w kształcie babeczki dołączonej do 19 numeru Dekoracji Ciast
Browniesskładniki200 g czekolady min. 70% kakao200 g masła4 jajka220 g brązowego cukru120 g mąkiewentualnie 200 g posiekanych orzechów pecan lub szklanka borówekPiekarnik rozgrzać do 190 st. C, foremkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, aby miska z czekoladą i masłem nie dotykała wody w garnku. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Jajka ubijać mikserem przez 2 minuty, następnie dodać cukier i ubijać, aż masa zgęstnieje. Przy użyciu szpatułki wmieszać przestudzoną czekoladę z masłem a następnie mąkę. Należy to zrobić delikatnie lecz zdecydowanie, żeby składniki się połączyły. Domieszać orzechy. Przelać masę do foremki i posypać owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 st. C. Ostudzić, wyciąć kształty i ozdobić w uznania.

Źródło - Michel Roux, Desserts