Wykonanie
Mokre,
czekoladowe i ciężkie...czyli klasyczne brownies, ale czy to co widzicie na zdjęciu to rzeczywiście...
???Oczywiście, że tak, ale w kształcie babeczek. Jest to świetny sposób na "odświeżenie" ciasta, które straciło już swoje zainteresowanie. Wystarczy użyć foremki w zabawnym kształcie i powycinać z ciasta np. babeczki*, a później udekorować. Któż nie miałby ochoty na taką słodkie ciasteczko?Jeżeli macie dużo foremek, to możecie upiec brownies bezpośrednio w nich, wcześniej smarując i wysypując
bułką tartą wewnętrzną część wykrawaczek. Brownies idealnie się do tego nadaje, ponieważ nie wyrasta.* użyłam wykrawaczki w kształcie babeczki dołączonej do 19 numeru Dekoracji Ciast
Browniesskładniki200 g
czekolady min. 70%
kakao200 g
masła4
jajka220 g
brązowego cukru120 g
mąkiewentualnie 200 g posiekanych
orzechów pecan lub szklanka
borówekPiekarnik rozgrzać do 190 st. C, foremkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej. Należy pamiętać, aby miska z
czekoladą i
masłem nie dotykała
wody w garnku. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubijać mikserem przez 2 minuty, następnie dodać
cukier i ubijać, aż masa zgęstnieje. Przy użyciu szpatułki wmieszać przestudzoną
czekoladę z
masłem a następnie
mąkę. Należy to zrobić delikatnie lecz zdecydowanie, żeby składniki się połączyły. Domieszać
orzechy. Przelać masę do foremki i posypać
owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut, po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 st. C. Ostudzić, wyciąć kształty i ozdobić w uznania.
Źródło - Michel Roux, Desserts