Wykonanie













Dzisiaj
tarta jabłkowa. Na kruchym cieście, które nie kruszy się przy cięciu, nie jest mokre (dzięki
bułce tartej) i smakuje wyśmienicie:) Szybko się robi i szybko znika, z jednej strony lubię takie ciasta, ale z drugiej szkoda, że nie mogą postać jeden dzień dłużej...Polecam, warto wypróbować:)



150 g
masła50 g
cukru200 g
mąki1 łyżka
śmietany 12%1
żółtkoMąkę zmieszać z
cukrem, dodać
masło,
śmietanę i
żółtko, zagnieść ciasto. Rozwałkować do wymiarów formy. Wylepić
ciastem natłuszczoną formę, nadmiar odciąć i uformować długi wałeczek, który przylepić wokół brzegów ciasta. Wstawić na 40 minut do lodówki.5
jabłek1 łyżka
cynamonu2 łyżki
bułki tartej1/2 słoika
dżemu morelowego,podgrzanego i przetartego przez sitko
sok z cytrynyJabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grube plastry. Skropić
sokiem z cytryny.Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem, posypać
bułką tartą i ułożyć
jabłka. Posypać
cynamonem. Piec w 180 st.C przez 25 minut. Po wyciągnięciu rozsmarować
dżem pędzelkiem .Odstawić do wystudzenia.

Smacznego!