ßßß Cookit - przepis na Torcik Pavlova

Torcik Pavlova

nazwa

Wykonanie

Pisałam, że Alastor nie lubi bezy. Skoro nie lubi, to trzeba pokazać, że przecież jest pyszna. Ponieważ akurat uskutecznialiśmy karaibskie pomysły, postanowiłam zrobić tort Pavlova z troszkę zmodyfikowanym kremem - użyłam mleczka kokosowego i świeżego mango.
Oryginalna (śmietanowa) Pavlova to deser z ... Antypodów. Miał zostać przygotowany na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w czasie jej tournée po tamtej części świata. Do tej pory o autorstwo spór wiodą Australia oraz Nowa Zelandia.
Deser z Antypodów na cześć rosyjskiej tancerki z akcentem Indii Zachodnich - no cóż :)
Uwaga! Bardzo słodkie i bardzo niedietetyczne.
Składniki na bezę:
7 białek (uważać żeby nie było ani odrobiny żółtka)
400 g cukru
2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
150 ml mleczka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego (tym razem lepiej zrezygnować z prawdziwej wanilii - ciemne kropki będą wyglądały tak sobie)
pół dużego mango
Białka ubić mikserem, kiedy piana będzie sztywna, zacząć dodawać po 1 łyżce cukru. Za każdym razem długo miksować żeby cukier dobrze połączył się z pianą. Pod koniec dodać skrobię i ocet i miksować jeszcze 2 minuty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można albo narysować 2 okręgi o równej średnicy (23 cm) i następnie wypełnić je pianą, albo rozsmarować pianę na całej blaszce i po upieczeniu przekroić ją na 2 prostokąty. Ja zdecydowałam się na drugi sposób. Bezę piec prze ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i pozostawić bezę w piekarniku jeszcze na ok. 2 godziny (to była najtrudniejsza część przepisu - mój piekarnik nie bardzo chciał ustawić na na określona temperaturę, musiałam go cały czas pilnować). Dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a w środku utworzy się delikatna pianka i przezroczysty słodki syrop.
Mleczko kokosowe wlać do garnuszka, dodać cukry i postawić na małym gazie. Należy odparować je do konsystencji gęstego syropu. Trzeba mieszać co jakiś czas. Śmietankę ubić i połączyć z mascarpone. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować krótko. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mango przygotować jak w przepisie na salsę .
Wystudzony blat bezowy wyłożyć na paterę. Rozsmarować krem kokosowy i równomiernie posypać kawałeczkami mango. Przykryć drugim blatem bezowym. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/12/torcik-pavlova.html