Wykonanie
Pisałam, że Alastor nie lubi
bezy. Skoro nie lubi, to trzeba pokazać, że przecież jest pyszna. Ponieważ akurat uskutecznialiśmy karaibskie pomysły, postanowiłam zrobić tort Pavlova z troszkę zmodyfikowanym kremem - użyłam
mleczka kokosowego i świeżego
mango.Oryginalna (śmietanowa) Pavlova to deser z ... Antypodów. Miał zostać przygotowany na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w czasie jej tournée po tamtej części świata. Do tej
pory o autorstwo
spór wiodą Australia oraz Nowa Zelandia.Deser z Antypodów na cześć rosyjskiej tancerki z akcentem Indii Zachodnich - no cóż :)Uwaga! Bardzo słodkie i bardzo niedietetyczne.Składniki na
bezę:7
białek (uważać żeby nie było ani odrobiny
żółtka)400 g
cukru2 łyżeczki
skrobi ziemnaczanej1 łyżeczka
białego octu winnegoSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone100 ml
śmietanki kremówki150 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowego (tym razem lepiej zrezygnować z prawdziwej
wanilii - ciemne kropki będą wyglądały tak sobie)pół dużego
mangoBiałka ubić mikserem, kiedy piana będzie sztywna, zacząć dodawać po 1 łyżce
cukru. Za każdym razem długo miksować żeby
cukier dobrze połączył się z pianą. Pod koniec dodać
skrobię i
ocet i miksować jeszcze 2 minuty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można albo narysować 2
okręgi o równej średnicy (23 cm) i następnie wypełnić je pianą, albo rozsmarować pianę na całej blaszce i po upieczeniu przekroić ją na 2 prostokąty. Ja zdecydowałam się na drugi sposób.
Bezę piec prze ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i pozostawić
bezę w piekarniku jeszcze na ok. 2 godziny (to była najtrudniejsza część przepisu - mój piekarnik nie bardzo chciał ustawić na na określona temperaturę, musiałam go cały czas pilnować). Dzięki temu
beza będzie krucha z zewnątrz, a w środku utworzy się delikatna pianka i przezroczysty słodki
syrop.
Mleczko kokosowe wlać do garnuszka, dodać
cukry i postawić na małym gazie. Należy odparować je do konsystencji gęstego
syropu. Trzeba mieszać co jakiś czas.
Śmietankę ubić i połączyć z
mascarpone. Dodać
mleczko kokosowe i zmiksować krótko. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mango przygotować jak w przepisie na salsę .Wystudzony blat
bezowy wyłożyć na paterę. Rozsmarować krem
kokosowy i równomiernie posypać kawałeczkami
mango. Przykryć drugim blatem
bezowym. Przechowywać w lodówce.