Wykonanie
Ciasto to gościło u mnie w domu od zawsze. Od tak dawna, że nawet nie wiedzieliśmy, że to danie czeskie :)
miodowe ciasto z masą grysikową pod
czekoladową polewą z powidłami śliwkowymi dla mnie to po pierwsze popisowe danie Mojej Mamy. Łatwo się kroi, można je długo przechowywać w chłodnym miejscu ale po pierwsze - jest pyszne. Sofroniusz uważa to samo :)Ciasto:3 1/2 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny (najlepiej:
Kasia)szklanka
cukru2 łyżki
miodu2
jajka1 łyżka kwaśnej
śmietany2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonejZagnieść ciasto,następnie podzielić na 3 części i rozwałkować . Upiec 3 placki na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Masa do przełożenia:2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżki grysikuaromat wanilinowy wg uznania1 kostka
masłaUgotować grysik na
mleku, dodać
cukier i aromat wanilinowy.Wystudzić. Utrzeć
masło na puszystą masę i ucierając nadal,dodawać stopniowo ugotowany grysik.Pierwszy placek posmarować cienko powidłami śliwkowymi, a następnie połową utartej masy. Położyć drugi placek (lekko docisnąć) i znowu posmarować powidłami oraz resztą utartej masy. Położyć trzeci placek Całość znów lekko docisnąć.Polewa:1
gorzka czekolada (najlepiej Goplana)4 łyżki
mleka2 łyżki
masłaCzekoladę rozpuścić, wszystkie składniki wymieszać, polać ciasto.Jeszcze płynną polewę udekorować kawałkami
orzechów włoskich - czym więcej, tym lepiej ;)