ßßß Cookit - przepis na Kuchnia czeska: medove rezy, czyli placek czeski

Kuchnia czeska: medove rezy, czyli placek czeski

nazwa

Wykonanie

Ciasto to gościło u mnie w domu od zawsze. Od tak dawna, że nawet nie wiedzieliśmy, że to danie czeskie :) miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą z powidłami śliwkowymi dla mnie to po pierwsze popisowe danie Mojej Mamy. Łatwo się kroi, można je długo przechowywać w chłodnym miejscu ale po pierwsze - jest pyszne. Sofroniusz uważa to samo :)
Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny (najlepiej: Kasia)
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Zagnieść ciasto,następnie podzielić na 3 części i rozwałkować . Upiec 3 placki na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa do przełożenia:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki grysiku
aromat wanilinowy wg uznania
1 kostka masła
Ugotować grysik na mleku, dodać cukier i aromat wanilinowy.Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i ucierając nadal,dodawać stopniowo ugotowany grysik.
Pierwszy placek posmarować cienko powidłami śliwkowymi, a następnie połową utartej masy. Położyć drugi placek (lekko docisnąć) i znowu posmarować powidłami oraz resztą utartej masy. Położyć trzeci placek Całość znów lekko docisnąć.
Polewa:
1 gorzka czekolada (najlepiej Goplana)
4 łyżki mleka
2 łyżki masła
Czekoladę rozpuścić, wszystkie składniki wymieszać, polać ciasto.
Jeszcze płynną polewę udekorować kawałkami orzechów włoskich - czym więcej, tym lepiej ;)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/01/kuchnia-czeska-medove-rezy-czyli-placek.html