ßßß
Składniki na 12 szt.2 szklanki mąki żytniej3/4 szklanki cukru1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka startej dyni1 jajko1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny1,5 szklanki mlekałyżeczka przypraw korzennych2 tabliczki czekolady gorzkiej do dekoracjiposypka czekoladowa do dekoracjiżel do dekoracjilukier plastyczny do dekoracjiSuche składniki mieszamy z suchymi. Do nich dodajemy mokre składniki:jajko, dynię rozpuszczony tłuszcz, mleko, dokładnie mieszamy. Przekładamy do papilotek umieszczonych w gniazdach blachy do muffinów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy na kratce. Następnie w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy czekoladę ( 1,5 minuty na średniej mocy) nakładamy na muffiny łyżką, połowę maczamy w posypce, połowa zostaje z samą czekoladą. Następnie z lukru plastycznego lepimy dynie i pająka. Pajęczyna "namalowałam" żelem do dekoracji. Smacznego!