Wykonanie
Jak pisaliśmy wczoraj, coraz zimniej się robi. Trzeba coraz konkretniej gotować. W związku z tym dzisiaj kolejny przepis wykorzystujący
miód pitny. Tym razem w wersji rozgrzewającej z pastą z
ostrej papryki i
rozmarynem.Składniki:1 kg
surowego boczku ze skórą150 ml
miodu pitnego (dwójniak)łyżeczka pasty z
ostrej paprykiłyżeczka siekanych igieł
rozmarynu1
cebulasól i
pieprzMiód wymieszać z pastą
paprykową i
rozmarynem.
Boczek opłukać. Skórę i tłuszcz pod nią naciąć w kratkę. Następnie
mięso oprószyć ze wszystkich stron
solą i
pieprzem. Umieścić w brytfance. Zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Po tym czasie dodać 150 ml
wody i włożyć pokrojoną na ćwiartki
cebulę dookoła
mięsa. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 170 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do ok. 190 stopni, odkryć i dopiec ok. 20 minut aż wierzch zbrązowieje. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać sosem z pieczenia.