Wykonanie
Na Kuchnię Bliskiego Wschodu składają się cztery główne grupy: kuchnia turecka, arabska, perska i izraelska.Wszystkie łączy upodobanie do warzyw (
bakłażana,
pomidorów,
papryki,
cukinii),
owoców (
granatów,
cytryn, fig),
ziół i roślin strączkowych (
bobu,
ciecierzycy i
soczewicy)Kuchnia turecka swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów dawnego Imperium osmańskiego. W szczególności warto pamiętać o jej wspaniałych słodyczach.Kuchnia arabska to kuchnia tak bogatego Lewantu jak i
krajów pustynnych - orientalnego ]
pieczywa i pysznej
baraniny.Kuchnia izraelska to kuchnia jednocześnie międzynarodowa i sięgająca do korzeni kuchni regionu. Widać w niej wpływy rozproszenia narodu żydowskiego na świecie przez
wieki nieistnienia państwa izraelskiego.Obok powyższych na wyróżnienie zasługuje Kuchnia perska - najmniej znana w Polsce ale i na świecie. To bogactwo potraw opartych na
ryżu i
chlebie irańskim, często pachnących
szafranem lub
wodą różaną.Akceptujemy przepisy pochodzące z poniższych
krajów(w wypadku tradycyjnych dań kuchni Bliskiego Wschodu prosimy o wskazane we wpisie z którego
kraju przepis pochodzi):- Arabia Saudyjska,- Bahrajn- Egipt-
Irak-
Iran- Izrael z Palestyną- Jemen- Jordania- Katar- Kuwejt- Liban- Oman-
Syria- Turcja- Zjednoczone Emiraty ArabskieZgłaszając przepisy kuchni izraelskiej prosimy, aby to nie były przepisy kuchni żydowskiej typowo europejskiej -
karp po żydowsku, gęsi pipek, czy bajgle nie będą akceptowane ;)Prosimy nie zgłaszać przepisów kuchni marokańskiej oraz wariacji na temat kuchni muzułmańskiej lub żydowskiej z
wieprzowiną :)Inspiracji polecamy szukać w podsumowaniu poprzedniej edycji :)Do każdego przepisu należy dołączyć poniższy banerek:Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.