ßßß
6 jajek50 ml mleka3 duże ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)4-5cm kawałek kiełbasy krakowska sucha3 listki świeżej szałwi12 dkg bundzu owczegosólpieprzmasłooliwaZiemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 na 1 cm. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła z odrobiną oliwi. Przesmażyć na tym szałwię a następnie dorzucić kiełbasę i ziemniaki. Smażyć, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wybić jajka do miski, dodać mleko, sól i pieprz i rozbełtać. Bundz pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm i porwać palcami na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą gotowe, zalać je masą jajeczną. Smażyć przez około minutę. Posypać bundzem, przykryć i smażyć na wolnym ogniu, aż jajka się zetną. Podawać z sałatą skropioną olejem lnianym.