Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam zapiekankę ziemniaczano-
szpinakowo-łososiową . Dzisiejsza
tarta opiera się na dość podobnym pomyśle połączenia
łososia i
ziemniaków w jednym daniu. Jest pyszna, elegancka i w gruncie rzeczy bardzo łatwa do przygotowania (bo w końcu co mogłoby się nie udać?). Do tego kompatybilna z mikrofalówką, więc w sam raz na następny dzień do pracy.Kruche ciasto przygotowałam z tego przepisu .Składniki na farsz:300 g
łososia wędzonego na zimno5 sporych
ziemniaków200 ml
śmietanki 12%3
żółtkagałka muszkatołowasól,
pieprzoliwaPrzygotować ciasto i włożyć je do lodówki żeby się schłodziło.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i przesmażyć
ziemniaki aż nabiorą złotawego koloru. Przygotować
łososia, zwykle kupuję go w postaci płata ze skórą i sama kroję go na cienkie plastry (ale można oczywiście użyć pokrojonego "fabrycznie"). Wymieszać
żółtka ze
śmietanką, doprawić. Formę na tartę wysmarować
masłem i wylepić
ciastem, ponakłówać je widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć podsmażone plastry
ziemniaka, na nich plastry
łososia i zalać całość masą jajeczno-
śmietanową. Piec aż masa się zetnie.