Wykonanie
Pierogi to polska specjalność. Jednak i nasi południowy sąsiedzi je znają. Różnica jest w cieście. Czesi jeżeli tylko mogą, chyba wszystko zrobiliby z
ziemniaków. I tak ich pierogi mają ciasto podobne do delikatnego ciasta na knedle.W przepisie wykorzystaliśmy
rum. Z pewnych powodów Czechy kojarzą się z
rumem, a w szczególności z wyrobem pod nazwą: Tuzemský
rum, czyli
Krajowym. Czyli źle się kojarzą. Dla wielu był to pierwszy i ostatni kontakt z
rumem, ze względu na jego paskudny smak. Trzeba
mieć na uwadze, że był to XIX, jeszcze austro-węgierski zamiennik prawdziwego
rumu, produkowany z
buraków. Od wejścia do UE Czesi produkują to cudo jako Tuzemák . Szczerze nie polecamy :)My użyliśmy
rumu Bacardi - może mniej autentycznie czesko, ale z korzyścią dla smaku i naszych przewodów pokarmowych.Składniki:pół kilo
ziemniaków120 g
mąki120 g
masła2
żółtka2 łyżki
cukru220 g
powideł śliwkowych2 łyżki ciemnego
rumu (u nas
Bacardi)1 łyżeczka
cynamonusólbrązowy cukier do posypania
Ziemniaki ugotować. Utłucz jak do purée. Zagnieść z
mąką, 40 g
masła,
żółtkami i
solą na gładkie ciasto. Wymieszać powidło z
rumem i
cynamonem. Ciasto rozwałkować cienko, dużą szklanka wykrawać krążki (używam szklanki do
whisky). Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu i zalepić. Pierogi gotować w osolonej, wrzącej wodzie kilka minut - aż napuchną i wypłyną. Po włożeniu surowych pierogów do
wody należy je lekko przemieszać żeby się nie skleiły. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać obficie
brązowym cukrem.