Wykonanie
Przy okazji kotletów w stylu jerk Karola napisało o widocznym na zdjęciu dodatku. To moros y cristianos, czyli narodowa potrawa
Kuby. Znana jest również w
Porto Rico, na Dominikanie i Florydzie. Oczywiście oznacza to że jest multum odmian tego przepisu :) Bazą jest
czarna fasola symbolizująca Moros czyli Maurów i
ryż - Cristanos - Chrześcijanie. Nazwa wywodzi się od czasów rekonkwisty czyli walk chrześcijańskich królestw Hiszpanii z Maurami. Ciekawe, dwukolorowe danie, świetny dodatek do dań kuchni karaibskiej :)Składniki:100 g
ryżupuszka
czarnej fasolipół
zielonej paprykilistek laurowyząbek
czosnkuoreganosóloliwaRyż ugotować osobno w posolonej wodzie.
Czosnek posiekać.
Papryka pokroić w kostkę. Oba przesmażyć na
oliwie z
listkiem laurowym. Dodać wypłukaną
fasolę i ugotowany
ryż. Doprawić
oregano i jeszcze chwilę podgrzać.