Wykonanie
Dziś klasyka - Smažený sýr (lidově smažák) s hranolkami a tatarskou omáčkou . Kto nie zna smażonego czeskiego
sera w
bułce tartej? Często w czeskich knajpach to jedyne danie bezmięsne - ale na pewno niedietetyczne ;) Poniżej tradycyjne podanie: z frytkami i
sosem tatarskim w czeskiej wersji.Przepis na 3 porcje:Smažený sýr (Smażony
ser):300 g
sera żółtego (powinien być twardy i bez dziur, u nas dało radę wysokogatunkowe
salami)1
jajkobułka tartaTatarská omáčka (Czeski
sos tatarski): 2-3 łyżki
śmietany 12 %2-3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy diżońskiej1 nieduży
ogórek konserwowysól,
pieprzHranolky (Frytki):tutaj wiadomo - frytki to frytki ;)
Ser pokroić na plastry o grubości centymetra do dwóch i
masie ok. 100g. Obtaczać naprzemiennie w roztrzepanym
jajku i
bułce. Jak chcemy
mieć zgrabny, pyszny Smažený sýr a nie rozlany
ser na całej patelni, warstw musi być con najmniej dwie. Przed smażeniem
ser w panierce należy jeszcze włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Smażyć na głębokim
oleju aż do zrumienienia panierki. Idealny
ser to taki, który ma chrupiącą skórkę i płynne wnętrze.Sos przygotować przez wymieszanie
śmietany,
majonezu i
musztardy z drobno przesiekanymi
korniszonami. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z frytkami.Dobrou chuť!