ßßß Cookit - przepis na Kuchnia czeska: Smažený sýr s hranolky a tatarskou omáčkou

Kuchnia czeska: Smažený sýr s hranolky a tatarskou omáčkou

nazwa

Wykonanie

Dziś klasyka - Smažený sýr (lidově smažák) s hranolkami a tatarskou omáčkou . Kto nie zna smażonego czeskiego sera w bułce tartej? Często w czeskich knajpach to jedyne danie bezmięsne - ale na pewno niedietetyczne ;) Poniżej tradycyjne podanie: z frytkami i sosem tatarskim w czeskiej wersji.
Przepis na 3 porcje:
Smažený sýr (Smażony ser):
300 g sera żółtego (powinien być twardy i bez dziur, u nas dało radę wysokogatunkowe salami)
1 jajko
bułka tarta
Tatarská omáčka (Czeski sos tatarski): 2-3 łyżki śmietany 12 %
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
1 nieduży ogórek konserwowy
sól, pieprz
Hranolky (Frytki):
tutaj wiadomo - frytki to frytki ;)
Ser pokroić na plastry o grubości centymetra do dwóch i masie ok. 100g. Obtaczać naprzemiennie w roztrzepanym jajku i bułce. Jak chcemy mieć zgrabny, pyszny Smažený sýr a nie rozlany ser na całej patelni, warstw musi być con najmniej dwie. Przed smażeniem ser w panierce należy jeszcze włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia panierki. Idealny ser to taki, który ma chrupiącą skórkę i płynne wnętrze.
Sos przygotować przez wymieszanie śmietany, majonezu i musztardy z drobno przesiekanymi korniszonami. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z frytkami.
Dobrou chuť!
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/05/kuchnia-czeska-smazeny-syr-s-hranolky.html