ßßß
Składniki na porcję dla 2 osób:4 tortille kukurydziane150 g startego cheddara100 g chorizo (usunąć osłonki i pokroić na małe kawałki)po ćwiartce żółtej i czerwonej papryki posiekanej w kosteczkę2 łyżki posiekanej kolendryłyżeczka posiekanej papryczki chilliDo podania:ulubiona salsa (u nas salsa z awokado i sos jogurtowo-limonkowy)Chorizo i chilli podsmażyć na patelni żeby wytopić tłuszcz z kiełbasy, która jest bardzo tłusta i jeśli nie będzie dobrze wytopiona, tłuszcz "wyjdzie" w czasie smażenia quesadilli i wszystko wybrudzi na pomarańczowo (nie będzie wyglądało zbyt apetycznie), oczywiście wytopiony tłuszcz odlać. Na tortilli ułożyć 1/4 sera, następnie połowę kiełbasy, papryki i kolendry i kolejną porcję sera, przykryć drugim plackiem i mocno docisnąć. Tak przygotowaną quesadillę ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, obciążyć i smażyć na raczej małym ogniu aż pojawią się wyraźne przypieczona paski od żeberek patelni. Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć tak samo (łatwo napisać... ja użyłam dużej łopatki do mięsa do podważania i podtrzymywania i szczypiec kuchennych do obracania i miałam nadzieję, że nie będzie tragedii, na szczęście wypadła mi tylko odrobina sera, podobno jest jakaś technika z odwracaniem patelni i użyciem talerza albo pokrywki, ale moja patelnia ma ruchomą rączkę i jest dość ciężka, więc wolałam jej nie próbować). Gotowa quesadillę pokroić na ósemki i podawać natychmiast z sosami.