Wykonanie
Quesadilla to jedna z ciekawszych meksykańskich przekąsek. Dwie tortille,
między nimi
ser i mamy pyszne danie. Tradycyjnie stosuje się
ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami
sera, zazwyczaj anglosaskim
cheddarem. Oczywiście to wersja podstawowa. My dodaliśmy
kiełbaskę chorizo (która jeszcze zagości w naszych najbliższych przepisach) i trochę
papryki. Efekt świetny, zachęca nas do dalszego eksperymentowania z tym daniem :)

Składniki na porcję dla 2 osób:4 tortille kukurydziane150 g startego
cheddara100 g chorizo (usunąć osłonki i pokroić na małe kawałki)po ćwiartce żółtej i
czerwonej papryki posiekanej w kosteczkę2 łyżki posiekanej
kolendryłyżeczka posiekanej
papryczki chilliDo podania:ulubiona salsa (u nas salsa z
awokado i
sos jogurtowo-
limonkowy)Chorizo i
chilli podsmażyć na patelni żeby wytopić tłuszcz z
kiełbasy, która jest bardzo tłusta i jeśli nie będzie dobrze wytopiona, tłuszcz "wyjdzie" w czasie smażenia quesadilli i wszystko wybrudzi na
pomarańczowo (nie będzie wyglądało zbyt apetycznie), oczywiście wytopiony tłuszcz odlać. Na tortilli ułożyć 1/4
sera, następnie połowę
kiełbasy,
papryki i
kolendry i kolejną porcję
sera, przykryć drugim plackiem i mocno docisnąć. Tak przygotowaną quesadillę ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, obciążyć i smażyć na raczej małym ogniu aż pojawią się wyraźne przypieczona paski od
żeberek patelni. Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć tak samo (łatwo napisać... ja użyłam dużej
łopatki do
mięsa do podważania i podtrzymywania i szczypiec kuchennych do obracania i miałam nadzieję, że nie będzie tragedii, na szczęście wypadła mi tylko odrobina
sera, podobno jest jakaś technika z odwracaniem patelni i użyciem talerza albo pokrywki, ale moja patelnia ma ruchomą rączkę i jest dość ciężka, więc wolałam jej nie próbować). Gotowa quesadillę pokroić na ósemki i podawać natychmiast z sosami.