Wykonanie
Zazwyczaj kojarzymy z Chinami
kapustę pekińską. Właściwa
kapusta chińska bardzo różni się od niej.
Kapusta chińska, zwana też
pak choi ma grubsze, bardziej mięsiste łodygi i bardziej zielone liście, niż
kapusta pekińska. Nie wytwarza główek a jedynie rozety liściowe. Liście spożywa się w całości, najsmaczniejsze są jednak zgrubiałe łodygi. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że jest ona w regularnej sprzedaży na Placu Imbramowskim w
Krakowie za niewielką kwotę :)Składniki:duża
kapusta pak choi500 ml
wywaru warzywnegołyżka
octu ryżowegołyżka
sosu sojowegołyżka
cukru pudrułyżka
wermutuświeża
papryczka chili, drobno pokrojonałyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
wody100 g ugotowanego
ryżu.Odkroić łodygi
kapusty i poszatkować liście. W garnku podgrzać
wywar. Dodać
kapustę i gotować kwadrans. Wymieszać
ocet ryżowy,
sos sojowy,
cukier i
wermut. Mieszankę wraz z pokrojoną
chilli dodać do
wywaru. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i gotować jeszcze 3 minuty. Wymieszać
mąkę z
wodą na gładką pastę. Stopniowo wlewać
mąkę z
wodą do zupy. Gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Trzymać na ogniu jeszcze 4-5 minut. Do miseczek nałożyć po 2 łyżki
ryżu, zalać zupą i podawać :)