Dziś przepis na klasyczną kremową zupę kukurydzianą. Chowdery co do zasady są z ryb i owoców morza. Powstała ona poprzez zastąpienie kukurydząmałży, które są bazą do chowdera z Nowej Anglii. Zatem zupa ta może być wegetariańskim zamiennikiem, o ile oczywiście usuniemy z niej boczek ;)Składniki:litr dobrego wywaru warzywnego lub drobiowego2 duże puszki kukurydzy2 duże marchewki3 łodygi selera naciowegoszalotkałyżka masłałyżeczka chili w proszkułyżka świeżego startego imbirułyżeczka kuminudodatki do posypania: u nas usmażony na chrupko boczek i starty sercheddar, mogą być też grzanki oraz jogurt naturalny dla neutralizacji ostrości zupySzalotkę pokroić drobno i podsmażyć z solą na łyżce masła w garnku o grubym dnie. Dodać plasterki selera i marchewki. Dolać odrobinę wody i pogotować razem. Dosypać chili, imbir i kumin. Zalać wszystko bulionem. Dodać odsączoną kukurydzę - kilka ziaren pozostawiając do dekoracji. Gotować razem około kwadransa. Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować pozostałą kukurydzą i wybranymi dodatkami.