Wykonanie
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur -, oznaczającego: zawijać, zakręcać . Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane.Danie jest bardzo smaczne tak na ciepło i zimno. Jest też sycące - Alastor zapchał się dwoma kawałkami :)Składniki na formę 21x26 cm (12 kawałków):300 g mielonej
wołowiny14 płatów
ciasta filo4 łyżki
olejudrobno posiekana biała
cebulałyżeczka
ostrej papryki w płatkachszczypta
czarnego pieprzułyżeczka
soli2 łyżki
jogurtu naturalnegojajkosól i
pieprzPodsmażyć
cebulę na
oleju aż do zeszklenia. Dodać
mięso i smażyć aż będzie brązowe. Doprawić
solą,
pieprzem i
papryką i zdjąć z ognia. Przygotować sos. Roztrzepane
jajko wymieszać z
jogurtem i dwoma łyżkami
oleju. Formę do pieczenia lekko wysmarować
olejem na dnie i na bokach. Przygotować 14 płatów
ciasta filo przyciętych do wymiarów formy. Ułożyć pierwszy płat, polać łyżką sosu i rozsmarować sos pędzlem równomiernie na całym płacie. Położyć dwa kolejne płaty ciasta. Znów polać sosem i rozsmarować. Dołożyć jeszcze jeden płat. Na tym płacie rozłożyć 1/3 farszu. Przykryć dwoma kolejnymi, polać sosem i rozsmarować. Dołożyć kolejny płat na którym znów rozłożyć 1/3 farszu. To wszystko powtórzyć jeszcze raz. Ostatnią porcję farszu przykryć dwoma płatami, polać sosem i rozsmarować. Przykryć kolejnymi dwoma płatami i lekko docisnąć. Pokroić na porcje. Zalać resztą sosu, wsmarowując w powstałe nacięcia. Sosu może być całkiem sporo, tym lepiej się zapiecze :) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut lub do zbrązowienia wierzchu. Podawać na ciepło lub zimno.