Gotowi na mój kolejny eksperyment kulinarny? No to zaczynamy :)Dziś mam dla Was tartę z serem feta, rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem i truskawkami!Smak naprawdę oryginalny - dowodem na to, że dobry, jest fakt, że zniknęła w przeciągu kilku dosłownie minut z talerzy :)Składniki:ciasto francuskie (gotowe) - opakowanie ok 500 gopakowanie sera feta 270 gtruskawki 250 g2 łyżki cukru2 łyżki octu balsamicznego2/3 szklanki wodyświeży rozmaryn (3 łodyżki) lub około 1/2 łyżeczki suszonegoświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto francuskie układamy na blaszce. Ser feta kruszymy na przygotowany spód ciasta. Truskawki kroimy w plasterki. 1/2 porcji truskawek układamy na serze a drugą połowę wrzucamy do garnka z wodą, rozmarynem, cukrem i octem. Zagotowujemy. Podgotowane truskawki rozkładamy równomiernie na już przygotowanej wcześniej masie. Tak przygotowany ser i truskawki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Z resztek ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu ciasta.Tartę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach C przez około 30 minut.W między czasie na małym ogniu wciąż gotujemy wodę z wywarem z truskawek i octu aż zgęstnieje i powstanie z niej sos, którym polewamy tartę już na talerzu.SMACZNEGO!