Wykonanie
przepyszny. słodziutki. rozpływający się w ustach. powstał jako mały prezencik imieninowy dla dziadzia :) błędem była polewa, która się nie zsiadła :( a zamiast niej można górę posmarować kremem (którego na pewno wystarczyłoby, gdybym nie podjadała :P). zapraszam :)Wszystkie proporcje podaję na tortownicę 26-27cm.Składniki na jasny
biszkopt rzucany:5
jajek0,75 szklanki
cukru0,75 szklanki
mąki pszennej0,25 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. TO KONIECZNE! :) . Po CAŁKOWITYM WYSTYGNIĘCIU przekroić
biszkopt na pół.Składniki na ciemny
biszkopt rzucany:3
jajkaniepełne pół szklanki
cukru0,4 szklanki
mąki pszennej0,2 szklanki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. TO NAPRAWDĘ KONIECZNE! :) . Odstawić do wystygnięcia.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku2/3 szklanki
cukru200g
masła + 150g
margaryny16 g
cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło i
margarynę utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości, aż
mleko w proszku się dokładnie rozpuści i przestanie być "granulkowate".Do dekoracji:
wiórki kokosowe (1 małe opakowanie)1 opakowanie bez lub domowe
bezyWiórki prażymy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu na złoty kolor, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.Kolejność przekładania od dołu jest taka:jasny
biszkoptkremciemny
biszkoptkremjasny
biszkoptcieniutka warstwa kremu na samej górzeBoki
biszkoptu posypujemy obficie prażonymi wiórkami kokosowymi, a na górze układamy
bezy. Całość w przekroju prezentuje się tak (przepraszam za telefonową jakość :):
No to smacznego! :)