ßßß
Składniki:młode ziemniaki (najlepsze podłużne)*tarty parmezan (polecam utarty własnoręcznie)*kminek*nasiona kopru włoskiego*sól*oliwa*wodawykałaczki**Przygotowanie:Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia z dużym dnem. Zalać wodą do 1/3 wysokości ziemniaków. Zagotować, zmniejszyć temperaturę pod patelnią i gotować ok 12-15 minut, pilnując, żeby ziemniaki nie rozpadły się. Powinny być jeszcze twarde.Odlać wodę, wysuszyć ziemniaki na patelni. Delikatnie pokroić na mniejsze, regularnej wielkości kawałki.Przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić, dodać parmezan, kminek i nasiona kopru włoskiego. W moim przypadku użyłam 1/2 łyżeczki kminku na pół szklanki startego parmezanu i 1/4 łyżeczki nasion kopru. Zamieszać bardzo dokładnie, aby każdy kawałek ziemniaka otoczony został serem i przyprawami.Przełożyć na folię posmarowaną oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20-30 minut, aż kawałki ziemniaka się zarumienią.Po upieczeniu można nadziać na wykałaczki.Smacznego :)* ilość użytych ziemniaków i przypraw w tym przepisie zależy od ilości osób, dla których ziemniaki będą przygotowane** opcjonalnie