Wykonanie
Kolejna propozycja ziemniaczana.
Ziemniaki upieczone na bardzo chrupko, dzięki obecności
parmezanu. Wyjątkowo aromatyczne i smaczne.Nadziane na długie wykałaczki, pomysł na ciekawe podanie np. na grilla czy rodzinny obiad.To moja przedwakacyjna propozycja. Z nowymi
wrócę po krótkim odpoczynku.Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :)

Składniki:
młode ziemniaki (najlepsze podłużne)*tarty
parmezan (polecam utarty własnoręcznie)*
kminek*nasiona
kopru włoskiego*
sól*
oliwa*
wodawykałaczki**Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia z dużym dnem. Zalać
wodą do 1/3 wysokości
ziemniaków. Zagotować, zmniejszyć temperaturę pod patelnią i gotować ok 12-15 minut, pilnując, żeby
ziemniaki nie rozpadły się. Powinny być jeszcze twarde.Odlać
wodę, wysuszyć
ziemniaki na patelni. Delikatnie pokroić na mniejsze, regularnej wielkości kawałki.Przełożyć do miski, skropić
oliwą, posolić, dodać
parmezan,
kminek i nasiona
kopru włoskiego. W moim przypadku użyłam 1/2 łyżeczki
kminku na pół szklanki startego
parmezanu i 1/4 łyżeczki nasion
kopru. Zamieszać bardzo dokładnie, aby każdy kawałek
ziemniaka otoczony został
serem i
przyprawami.Przełożyć na folię posmarowaną
oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20-30 minut, aż kawałki
ziemniaka się zarumienią.Po upieczeniu można nadziać na wykałaczki.Smacznego :)* ilość użytych
ziemniaków i przypraw w tym przepisie zależy od ilości osób, dla których
ziemniaki będą przygotowane** opcjonalnie