Wykonanie
Szybkie obiady to ostatnio dania, które w mojej kuchni pojawiają się najczęściej. Szkoda czasu na stanie przy kuchni, kiedy na zewnątrz jest tak piękna pogoda. Ale to też nie powód, aby jeść niesmacznie.Dziś propozycja pieczonych
piersi z kurczaka, które pachną
cytryną i
tymiankiem. Szybko i pysznie.

Składniki:3
piersi z kurczaka2 łyżki rozpuszczonego
masłakilka gałązek
tymiankupół łyżeczki nitek ze
skórki z cytryny*1/4 łyżeczki
soliszczypta
czosnku suszonegokilka kropli
oliwy z oliwekłyżeczka
soku z cytrynymałe
ziemniaki (ilość wg uznania)
wodaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrać i włożyć do szerokiego, płaskiego naczynia. Zalać wrzącą
wodą tak, aby nie było jej więcej niż 1/3 wysokości
ziemniaków. Zagotować i przykryć naczynie pokrywką, zmniejszyć temperaturę palnika i parować ok 8-10 minut.Po tym czasie odlać
wodę, odparować
ziemniaki aby były suche i włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Włożyć do piekarnika, następnie przygotować
mięso.Oczyszczone i osuszone
piersi z kurczaka naciąć co pół centymetra.
Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny oraz
solą i dobrze je natrzeć.
Masło wymieszać z
czosnkiem. Przygotować
zioła i
skórkę z cytryny*.Piersi ułożyć obok
ziemniaków, włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut. Następnie każdą z nich polać przygotowanym
masłem, na wierzchu położyć gałązki
tymianku i
skórkę z cytryny. Włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 25 - 30 minut.Można podać także z
ryżem lub
pieczywem.Smacznego :)*obrać jeden pasek
skórki z cytryny a następnie pokroić ją w bardzo cienkie paski