Wykonanie
Owsiano-
jogurtowe placki o wytrawnym smaku, przypominającym francuskie tosty. Można podać je z
owocami,
jogurtem,
konfiturą czy
serkiem owocowym. Bardzo dobrze smakują także w towarzystwie słonego
serka kanapkowego. Dziś propozycja podania ze
śliwkami uduszonymi w karmelu, z odrobiną
cynamonu. Świetna potrawa na weekendowe śniadanie.

Składniki:1 szkl
płatków owsianych1/2 szkl
jogurtu typu grecki lub turecki1/3 szkl
mleka4
białka2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu9
śliwek1 łyżka
masła2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Wszystkie składniki na placki wsypać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Powstałe ciasto o konsystencji kwaśnej
śmietany smażyć na beztłuszczowej patelni, kładąc po łyżce ciasta.
Śliwki umyć i przekroić, usunąć pestki. Na rozgrzaną patelnię położyć
masło, posypać równomiernie
cukierem i podgrzewać ok 3-4 minuty na niewielkim ogniu. Następnie ułożyć
śliwki skórką go
gory. Dusić
owoce ok 10-12 minut, po czym przewrócić na drugą stronę, pozostawiając na kolejne 5 minut. Wyłączyć palnik, posypać
cynamonem i wymieszać.Gorące
śliwki ułożyć na plackach.Smacznego :)