Wykonanie
Owoce sezonowe to podstawa letnich deserów.
Truskawki dodajemy wszędzie, gdzie tylko się da. A
tarta truskawkowa jest do tego idealna. Żeby nie było zbyt monotonnie, można dodać kontrastowe
kiwi. Taki deser jest wyjątkowo lekki, smaczny, to oczywiste, i do tego piękny. Przepis pochodzi stąd .

Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 30 g + 1/3 szklanki
cukru,- 130 g
masła,- 2
galaretki (najlepiej
truskawkowe),- 450 g
serka homogenizowanego,-
truskawki,- 2
kiwi.Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 30 g
cukru i pokrojone w kostkę
masło. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które schładzamy w lodówce przez 30 minut.Formę tarty smarujemy tłuszczem na spodzie i wypełniamy
ciastem spód i brzegi. Spód lekko nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut.W tym czasie robimy
galaretki według przepisu na opakowaniu (w upały można dać odrobinę mniej
wody). Po wystudzeniu, dodajemy
serek i miksujemy. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki
cukru i dalej mieszamy przez ok. 3 minuty.Gdy ciasto ostygnie, a masa
serowo-galaretkowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasto. Odstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie, przybieramy tartę
owocami według własnego gustu. Ponownie schładzamy przez ok. 2-3 godziny.Wbrew pozorom, ciasto bardzo ładnie się nakłada. Smacznego!


Przepis dodaję do akcji: