ßßß
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej,- 30 g + 1/3 szklanki cukru,- 130 g masła,- 2 galaretki (najlepiej truskawkowe),- 450 g serka homogenizowanego,- truskawki,- 2 kiwi.Sposób wykonania:Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 30 g cukru i pokrojone w kostkę masło. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które schładzamy w lodówce przez 30 minut.Formę tarty smarujemy tłuszczem na spodzie i wypełniamy ciastem spód i brzegi. Spód lekko nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut.W tym czasie robimy galaretki według przepisu na opakowaniu (w upały można dać odrobinę mniej wody). Po wystudzeniu, dodajemy serek i miksujemy. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru i dalej mieszamy przez ok. 3 minuty.Gdy ciasto ostygnie, a masa serowo-galaretkowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasto. Odstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie, przybieramy tartę owocami według własnego gustu. Ponownie schładzamy przez ok. 2-3 godziny.Wbrew pozorom, ciasto bardzo ładnie się nakłada. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji: