Wykonanie
Kolejny sposób na wykorzystanie
porzeczek czerwonych i czarnych, których moje dzieci nie chcą jeść bez niczego, gdyż rzeczywiście są dość kwaśne. Co prawda w deserze za bardzo ich nie widać, tylko dają delikatny wzorek na spodzie pucharka, ale zapewniam, że są. Ponadto do deseru można użyć dowolnych
owoców do ozdoby.

Składniki (na 4 porcje):- 400 ml
jogurtu naturalnego,- 1
galaretka o smaku
brzoskwiniowym,- 1 szklanka
wody,- 1/2 szklanki
porzeczek,- 250 ml
śmietany kremówki,- 2 łyżeczki
cukru pudru.Sposób wykonania:W szklance gorącej
wody rozpuszczamy
galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Jogurt miksujemy do lekkiego spienienia, po czym powoli wlewamy wystudzoną
galaretkę. Całość ubijamy na lekką pianę. Do pucharków rozkładamy
porzeczki i zalewamy je
jogurtem z
galaretką. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.Ubijamy kremówkę z
cukrem pudrem i przy pomocy sac-a-poche ozdabiamy pucharki krótko przed podaniem. Na wierzch można wyłożyć jeszcze
owoce sezonowe; pozostałe
porzeczki,
maliny czy
jagody. Ja dodałam
maliny, by osłodzić lekko deser.

