ßßß Cookit - przepis na Owoce zatopione w słodkiej piance

Owoce zatopione w słodkiej piance

nazwa

Wykonanie

Kolejny sposób na wykorzystanie porzeczek czerwonych i czarnych, których moje dzieci nie chcą jeść bez niczego, gdyż rzeczywiście są dość kwaśne. Co prawda w deserze za bardzo ich nie widać, tylko dają delikatny wzorek na spodzie pucharka, ale zapewniam, że są. Ponadto do deseru można użyć dowolnych owoców do ozdoby.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki porzeczek,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób wykonania:
W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jogurt miksujemy do lekkiego spienienia, po czym powoli wlewamy wystudzoną galaretkę. Całość ubijamy na lekką pianę. Do pucharków rozkładamy porzeczki i zalewamy je jogurtem z galaretką. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i przy pomocy sac-a-poche ozdabiamy pucharki krótko przed podaniem. Na wierzch można wyłożyć jeszcze owoce sezonowe; pozostałe porzeczki, maliny czy jagody. Ja dodałam maliny, by osłodzić lekko deser.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/owoce-zatopione-w-sodkiej-piance.html