ßßß Cookit - przepis na Pyza na polskich dróżkach

Pyza na polskich dróżkach

nazwa

Wykonanie

Pyzy z reguły podajemy jako dodatek do gulaszy. Ale można je jeść również na słodko. I przyznam, że taka wersja bardzo mi odpowiada. Podejrzewam, że analogicznie robi się knedle z owocami, które są po prostu mniejsze. Przepis na pyzy zaczerpnęłam stąd . Dzieci pyzami się zajadały, a dodatek sosu truskawkowego jest tutaj niezbędny.
Ogólnie przepis na pyzy bez nadzienia gorąco polecam do mięs, gdyż w smaku były wyśmienite i myślę, że w takiej postaci zagoszczą jeszcze na naszym stole.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- dżem truskawkowy bez owoców,
- 2 garści świeżych truskawek,
- 2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 duże łyżki cukru.
Sposób wykonania:
W miseczce rozpuszczamy drożdże z 5 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Osobno mieszamy mąkę, sól, jajka, roztopione masło, mleko i dodajemy wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy do połączenia składników tak, by ciasto było gładkie i elastyczne. Można podsypywać dodatkowo mąką, by się nie kleiło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 minut. Po tym czasie formujemy małe kulki (wyrosną!) w formie sakiewki, czyli wywijamy brzegi do dołu, by do góry były gładkie. Przy pomocy sac-a-poche nadziewamy pyzy dżemem. Ja starałam się tak uformować pyzy, by w środku powstała pusta przestrzeń. Dokładnie zaklejamy miejsce aplikowania dżemu. Pyzy gotujemy na parze 10 minut.
Aby pyzy nie były za suche, podajemy je z sosem truskawkowym:
Truskawki wraz z cukrem i jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy nim ciepłe pyzy.
Smacznego!
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/pyza-na-polskich-drozkach.html