ßßß
Składniki:- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,- 1 szklanka mleka,- 1 szklanka wody,- ok. 1,5 szklanki mąki,- 1 jajko,- szczypta soli.Sposób wykonania:Aby wykonać masę kajmakową, zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą i wstawiamy na ogień. Od zagotowania, trzymamy ją na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas należy dolewać wodę, by puszka była cały czas przykryta. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody i odstawiamy do wystygnięcia.Gdy masa wystygnie, przygotowujemy naleśniki. Mąkę, mleko, wodę, jajko oraz sól łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lejąca i odrobinę gęsta. Na rozgrzanej patelni (ja używam teflonową i bez żadnego tłuszczu) wylewamy placki masy naleśnikowej, rozlewamy ją po całej patelni i smażymy po ok. 1,5 minuty na każdej ze stron.Gotowe naleśniki przekładamy masą kajmakową. Możemy je posypać kakao lub ozdobić polewą czekoladową.