ßßß
Szczerze mówiąc, ani w Grecji, ani w żadnym innym okolicznym kraju z takim omletem się nie spotkałam, jednak składniki od razu skojarzyły mi się z lekką, śródziemnomorską kuchnią. Pieczone bakłażany skropione oliwą, grillowane koktajlowe pomidorki, kilka oliwek, odrobina fety... też czujecie ten południowy klimat? Ponieważ w te wakacje nie planuję podróży w tamte regiony, zaserwuję sobie jego namiastkę w domowym zaciszu, przy kuchennym stole.
Składniki( na jedną porcję)-2 jajka-płaska łyżka mąki pełnoziarnistej-1/3 bakłażana-kilka oliwek-kilka pomidorków koktajlowych-kawałek fety- odrobina oliwy(u mnie Extra Vergine Monini)-garść parmezanu-sól, pieprz, bazyliaZacząć od przygotowania bakłażana- pokroić go w plastry, osolić i odstawić na pół godziny. PO tym czasie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 min. Na ostatnie 10 minut pieczenia dołożyć pokrojone na połówki pomidorki( w wersji na szybko można po prostu podsmażyć bakłażany i pomidorki na patelni). W międzyczasie zrobić omlet- jajka roztrzepać z mąką, doprawić i usmażyć na rozgrzanym teflonie. Na połówce omletu ułożyć bakłażana, pomidorki, oliwki i fetę, złożyć na pół i posypać parmezanem.