ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowy z masłem orzechowym/ peanut butter apple mousse

Mus jabłkowy z masłem orzechowym/ peanut butter apple mousse

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lubicie połączenie masła orzechowego i owoców? Ja bardzo! Zarówno truskawek [klik], jak i bananów[ klik, klik ] Dziś z jabłkami, w formie musu. Mały dodatek do słoika, a efekt niesamowity.
Idealnie sprawdzi się na kanakach, w owsiankach lub po prostu solo( ciężko się oderwać ;)
Do you like peanut butter with fruit? I love! As well with strawberries [klik]
as with bananas [ klik, klik ]. Today with apples, as a mousse. A little additive to a jar makes incredible effect!
Perfect on sandwiches, in outmeal or solo( it's hard to resist! ;)
Składniki( 2 małe lub 3 średnie słoiczki)/ ingredients ( 2 small/ 3 medium jars)
-750 g pokrojonych jabłek/ 25oz apples
-3/4 opakowania żelfixu 3:1/ pectic powder( portion per 25oz fruit)
-3 łyżki masła orzechowego/ 3 Tbls peanut butter
-4 łyżki słodziku do pieczenia/8 łyżek cukru; 4 Tbls Stevia/ 8 Tbls sugar
-szczypta cynamonu/ pinch of cinnamon
-2-3 krople aromatu waniliowego/ a few dashes vanilla extract
Pokrojone jabłka wrzucić do garnka, wymieszać z żelfixem i gotować do czasu aż zmiękną i powstanie mus( choć ja lubię, gdy kawałki owoców są mocno wyczuwalne). Dodać cukier/słodzik, cynamon, wanilię i masło orzechowe, ponownie zagotować i mieszać przez kilka minut. Wyłączyć ogień, przełożyć do słoiczków. Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem na co najmniej kilka godzin
Put sliced strawberries into the pot, add pectin and mix. Cook unitil mashed and became mousse. Add sugar/sweetener and cocoa, heat until boiled and stir for few minutes. Try if it is sweet and cocoa enough, add sugar or cocoa if needed. Put the jam into jars. Put the lid on and turn jars upside down. Leave in this position for at least 2 hours.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/10/may-dodatek-cieszy-d.html