ßßß Cookit - przepis na Lody w karmelizowanym słoneczniku

Lody w karmelizowanym słoneczniku

nazwa

Wykonanie

Przepis na wykonanie lodów w karmelizowanym słoneczniku zmobilizował mnie konkurs na jednym z blogów. Potem okazało się, iż regulamin do mnie nie przemawia. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, przepisu w końcu na konkurs nie wysłałam, ale lody pyszne zjadłam.
Składniki:
Słonecznik - 300 gramów
mleko - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
masło 100 gramów
lody - kilka gałek ulubionych
Wykonanie:
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
Masło z mlekiem i cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy.
Gdy zacznie wrzeć wsypujemy słonecznik.
Mieszamy do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się "płynem".
Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej słonecznik się karmelizuje)
Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście.
Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor.
Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody.
Możemy słonecznik po prostu wmieszać z lodami, lub przykryć lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym słonecznikiem i po prostu kroić kostki lodu na talerz.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/lody-w-karmelizowanym-soneczniku.html