Wykonanie
Przepis na wykonanie
lodów w karmelizowanym
słoneczniku zmobilizował mnie konkurs na jednym z blogów.
Potem okazało się, iż regulamin do mnie nie przemawia. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, przepisu w końcu na konkurs nie wysłałam, ale
lody pyszne zjadłam.

Składniki:
Słonecznik - 300 gramów
mleko - 5 łyżek
cukier - 5 łyżek
masło 100 gramów
lody - kilka gałek ulubionych

Wykonanie:Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
Masło z
mlekiem i
cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy.Gdy zacznie wrzeć wsypujemy
słonecznik.Mieszamy do momentu, gdy
słonecznik cały pokryje się "płynem".Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej
słonecznik się karmelizuje)Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście.
Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor.Gałki
lodów obtaczamy w
słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni,
potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić
lody.Możemy
słonecznik po prostu wmieszać z
lodami, lub przykryć
lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym
słonecznikiem i po prostu kroić kostki
lodu na talerz.