ßßß Cookit - przepis na Kokosowy łosoś z migdałami/ coconut smoked salmon with almond flakes

Kokosowy łosoś z migdałami/ coconut smoked salmon with almond flakes

nazwa

Wykonanie

Z chwilą jak zbliża się zima, moje( i tak już nadzwyczajne) upodobanie do tłustego jedzenia przybiera na sile.
Nie oznacza to jednak, że sięgam po kebaby czy batoniki Za to uwielbiam po przyjściu do domu przygotować sobie szybki, napakowany zdrowymi tłuszczami obiad- łosoś, olej kokosowy i migdały, czy można wybrać wartościowsze? O takie to tłuszcze woła mój organizm, a ja mu nie odmawiam. I zajadając takie pyszności, bynajmniej nie marzę o pizzy
Składniki( 1 porcja)/ ingredients ( serving)
-kilka garści świeżego szpinaku( może być mrożony, ale koniecznie "liściasty")
-opakowanie( 100 g) wędzonego łososia
-garść płatków migdałowych
-łyżka oleju kokosowego
-kilka łyżek mleka lub łyżka ricotty( opcjonalnie)
-sól, czosnek i pieprz do smaku
Szpinak poddusić na patelni, doprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Można dodać też mleko lub ricottę dla bardziej delikatnego smaku.
Osobno podprażyć płatki migdałowe na połowie oleju kokosowego, przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni, na reszcie oleju, podsmażyć łososia.
Łososia połozyć obok szpinaku, posypać płatkami migdałowymi
***
In English
As soon as the winter comes, my ( always extraordinary ) preference for fatty foods is growing .
However, it doesn't mean that I start eating pizza or chocolate bars. What I mean, is rather preparing a quick, healthy fats packed lunch after hard day - salmon , coconut and almonds, can you find somethin more nutritious ? This is THAT kind of fats my body is calling for. And I don't even try to resist. While tasting such delicious meal, pizza is the last thing I couuld dream about
Ingredients ( 1 serving )
- a few handfuls fresh spinach (can be frozen, but necessarily " in leaf " )
- package (3 . 5 oz ) smoked salmon
- a handful flaked almonds
- 1 Tbls coconut oil
- 2-3 Tbls milk or ricotta cheese (optional)
- salt , garlic and pepper to taste
Stew spinach in a pan , season with salt, garlic and pepper. You can also add milk or ricotta cheese. .
Separately roast almond flakes using half Tbls coconut oil, put it on the plate . Using the same pan and the rest of the coconut oil , fry the salmon.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2013/10/ile-zdrowych-tuszczy-mozna-upchnac-w.html