Wykonanie

Z chwilą jak zbliża się zima, moje( i tak już nadzwyczajne) upodobanie do tłustego jedzenia przybiera na
sile.Nie oznacza to jednak, że sięgam po kebaby czy batoniki Za to uwielbiam po przyjściu do domu przygotować sobie szybki, napakowany zdrowymi tłuszczami obiad-
łosoś,
olej kokosowy i
migdały, czy można wybrać wartościowsze? O takie to tłuszcze woła mój organizm, a ja mu nie odmawiam. I zajadając takie pyszności, bynajmniej nie marzę o pizzySkładniki( 1 porcja)/ ingredients ( serving)-kilka garści
świeżego szpinaku( może być mrożony, ale koniecznie "liściasty")-opakowanie( 100 g)
wędzonego łososia-garść
płatków migdałowych-łyżka
oleju kokosowego-kilka łyżek
mleka lub łyżka
ricotty( opcjonalnie)-
sól,
czosnek i
pieprz do smaku
Szpinak poddusić na patelni, doprawić
solą,
czosnkiem i
pieprzem. Można dodać też
mleko lub
ricottę dla bardziej delikatnego smaku.Osobno podprażyć
płatki migdałowe na połowie
oleju kokosowego, przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni, na reszcie
oleju, podsmażyć
łososia.
Łososia połozyć obok
szpinaku, posypać
płatkami migdałowymi***In EnglishAs soon as the winter comes, my ( always extraordinary ) preference for fatty foods is growing .However, it doesn't mean that I start eating pizza or chocolate bars. What I mean, is rather preparing a quick, healthy fats packed lunch after hard day - salmon , coconut and almonds, can you find somethin
more nutritious ? This is THAT kind of fats my
body is calling for. And I don't even try to resist. While tasting such delicious meal, pizza is the last thing I couuld dream aboutIngredients ( 1 serving )- a few handfuls fresh spinach (can be frozen, but necessarily " in leaf " )- package (3 . 5 oz ) smoked salmon- a handful flaked almonds- 1 Tbls coconut oil- 2-3 Tbls milk or
ricotta cheese (optional)- salt , garlic and pepper to tasteStew spinach in a pan , season with salt, garlic and pepper. You can also add milk or
ricotta cheese. .Separately roast almond flakes using half Tbls coconut oil, put it on the
plate . Using the same pan and the rest of the coconut oil , fry the salmon.
