Wykonanie
Dzisiaj tłusty czwartek . Przegapiłam to całkowicie. W obecnych czasach to nie problem . Wystarczy wyskoczyć do sklepu i już. Gorzej jeśli rodzina przyzwyczajona do domowego gotowania i wypieków.Niestety ja przyzwyczaiłam swoich do tego i teraz trudno się wycofać. Miałam dwie możliwości . 1 to coś szybko wymyślić ,2 sięgnąć po stary jakiś przepis . Dzisiaj wybrałam to drugie . Przypomniałam sobie czasy kiedy pobyt w kuchni skracałam do minimum i znalazłam "pączki angielskie błyskawiczne" tak brzmi tytół. Nie mam pojęcia czy są
rodem z Anglii , ponieważ do tej
pory nie byłam na wyspach i nie mam pojęcia czy tam takie pączki są popularne . W
sumie jest to obojętne . Ważne jest tylko to że są błyskawiczne .

Sklad1
serek homogenizowany( może być smakowy lub nie)3
jajka1 szklanka
mąki1
cukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solioliwa do smażeniaWykonanie
Oliwę do smażenia wlać do rondla lub do innego głębokiego naczynia i podgrzewać.Do miski przełożyć
serek dodać
jajka ,
cukier waniliowy ,szczyptę
soli i dokładnie wymieszać .
Proszek do pieczenia wymieszać z
mąką i dodać do masy , wymieszać . Małą łyżeczką nabierać masę i kłaść na gorącą
oliwę . Smazyć aż będą brązowe ( same się przekręcą jak usmażą się z jednej strony) . Wyjąć na talerz,posypać
cukrem pudrem lub polać polewą
cukrową. Kilka chwil i pączki gotowe. Smacznego