Wykonanie
Ptysie wykorzystywałam przede wszystkim jako słone przekąski . Chociaż zdarzały się i ptysie na słodko .To taka fajna kulka do której można dać rożne nadzienie i jest na jeden lub dwa gryzy. Prawie jak susi .Ciasto ani nie słone ani nie słodkie ,przyjmuje smak nadzienia. Dlatego możliwości jest mnóstwo .Dzisiaj będą ptysie z farszem
sałatkowym .
Składniki na ciasto i sposób wykonania : Ciasto na ptysieSkładniki ;
sałatka na 20 ptysiów1 puszka
kukurydzy1 puszka
groszku4 długie
pomidory2
jajka2 łyżki
oliwysól ,
pieprz1/2
soku z cytrynyWykonanie
jajka ugotować na twardo . Umyte
pomidory i obrane
jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski .Dodać odsączony
groszek i
kukurydze , dodać
oliwę doprawić
solą i
pieprzem , skropić
sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać.Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznegoIdealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy.