ßßß Cookit - przepis na Dorsz pod chrupiącą pierzynką

Dorsz pod chrupiącą pierzynką

nazwa

Wykonanie

Ryby,Ryby. Podobno są zdrowe . Nie neguje tego ,ale tak do końca nie jestem przekonana co
do ich zdrowotności . Moja córka zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Ja
wychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak ta
biedna ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa w towarzystwie co najmniej połowy
tablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec
powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle.
Składniki 4 porcje
1 dorsz lub 2 gotowe filety
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki orzeszków ziemnych
sól,pieprz do smaku
3 łyżki oleju bazyliowego
Wykonanie
Krok 1 Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem
Krok 2 Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4 łyżeczki soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej.
Krok 3 Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .
Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki .
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka.
- SMACZNEGO -
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/09/dorsz-pod-chrupiaca-pierzynka.html