Wykonanie
Ryby,
Ryby. Podobno są zdrowe . Nie neguje tego ,ale tak do końca nie jestem przekonana codo ich zdrowotności . Moja córka zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Jawychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak tabiedna
ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa w towarzystwie co najmniej połowytablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec
powiem że ja po prostu nie przepadam za
rybami. I tyle.
Składniki 4 porcje1
dorsz lub 2 gotowe filety4 łyżki
bułki tartej2 łyżki
orzeszków ziemnychsól,
pieprz do smaku3 łyżki
oleju bazyliowegoWykonanieKrok 1
Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać
solą i
pieprzemKrok 2 Orzeszki zemleć .dodać
bułkę tartą 1/4 łyżeczki
soli i
pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki
oliwy bazyliowej.Krok 3 Resztę
oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki
bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia
bułki .Podawać jako samodzielne danie z
pieczywem i surówka.
- SMACZNEGO -