ßßß Cookit - przepis na Racuchy

Racuchy

nazwa

Wykonanie

Od kąt pamiętam na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie.
Składniki
2 szklanki mąki
150 g mleka zsiadłego lub kefiru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
oliwa rzepakowa do smażenia
200g śmietanki 30 % lub
1 łyżka cukru pudru ( można więcej lub mniej w zależności od smaku)
Wykonanie
- Mleko , jajko, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, sól zmiksować . Wsypać
połowę mąki , zmiksować . Małymi porcjami dosypywać mąkę do ciasta cały czas miksować.
- Do wysokiego pojemnika wlać śmietankę i cukier puder . Miksować aż śmietana
stanie się gęsta.
- Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta , smażyć z obydwu stron na zloty kolor.
Sprawdzić czy racuchy w środku są usmażone.
- Gotowe racuchy smarować bitą śmietaną .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2014/03/racuchy.html