Od kąt pamiętam na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie.Składniki2 szklanki mąki150 g mleka zsiadłego lub kefiru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta solioliwa rzepakowa do smażenia200g śmietanki 30 % lub1 łyżka cukru pudru ( można więcej lub mniej w zależności od smaku)Wykonanie- Mleko , jajko, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, sól zmiksować . Wsypaćpołowę mąki , zmiksować . Małymi porcjami dosypywać mąkę do ciasta cały czas miksować.- Do wysokiego pojemnika wlać śmietankę i cukier puder . Miksować aż śmietanastanie się gęsta.- Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta , smażyć z obydwu stron na zloty kolor.Sprawdzić czy racuchy w środku są usmażone.- Gotowe racuchy smarować bitą śmietaną .