Wykonanie

Pęczak - jest to całe tylko obłuskane ziarno jęczmienia. Z pośród
kasz jęczmiennych ma najwięcejwartości odżywczych. Niestety przez to że , są to duże i całe ziarna dłużej się gotuje. No : aleod czego mamy różne sposoby na przyspieszenie tego procesu. Ja stosuję dwa , w zależnościco z
kaszy ma być . Jeszcze jedna sugestia z mojej strony. Kupując pęczak koniecznie trzebasprawdzić czy krupy (jak to ziarna nazywała moja mama) są całe . Ponieważ jak będą połamane tojuż nie jest pęczak tylko
kasza jęczmienna łamana.Składnik na 4 porcje2 szklanki pęczaku1 puszka
groszku1
cebula4-5
łodyg selera naciowego15 - 20 dkg
kiełbasy chorizo lub innej
Olej do smażenia ja używam rzepakowego
sól pieprz do smaku1 płaska łyżeczka ziaren
kolendry lub kilka
lody świeżej w zależności jakie mamWykonanie- Przebrany i wypłukany pęczak gotuję w osolonej wodzie w szybkowarze. ( to jeden zeze sposobów na szybkie gotowanie)
Kasza ma być na pół miękko .-
Cebule pokroić w piórka ,
seler w plasterki ,
kiełbasę w słupki .- Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek
oleju , dobrze rozgrzać , dodać
kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać
cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać
seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa
solą i
pieprzem . Dodać posiekaną
kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień.- Do rondla z warzywami dodać ugotowaną
kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony
groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić .Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jestjeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka .